Activiteiten 2018

 

In 2018 vierde Heemkundige Kring Braem

zijn 50-jarig bestaan  


          EVENEMENTEN

                     zondag 22 april 2018

Erfgoeddag rond het thema ‘Kies je erfgoed’. In Elversele gaven we dat gestalte met een fototentoonstelling in de Sint-Margrietkerk over grote en kleine kapelle­tjes en over de devotie die daarmee verband hield.

 

   

  

Alle foto's die te zien waren op deze tentoonstelling brachten we samen in een mooi verzorgde brochure (60 p.), die nog werd aangevuld met de historiek van de stenen kapellen en een bijdrage over de heiligendevotie in onze gemeente.vrijdag 17 augustus 2018

Het belangrijkste evenement van ons jubileumjaar was de Academische zitting die doorging in de Sint-Margrietkerk met welkomstwoord door Martin Braem (voorzitter van Braem) en toespraken van Luc De Ryck (burgemeester van Temse), Fons Dierckx (voorzitter van Heemkunde Vlaanderen) en Luc Peleman (secretaris van Braem). De twee overblijvende stichters van 1968 werden gehuldigd en bedankt met een plechtige oorkonde.


        zaterdag 18 en zondag 19 augustus 2018

Een ambitieuze expositie in De Fortune, waarin we een overzicht gaven van 50 thema’s waarrond onze heemkundige kring actief is geweest tijdens de voorbije halve eeuw.
zaterdag 20 oktober 2018

Onze heemkundige kring was gastheer van de halfjaarlijkse raadsvergadering van de heemkringen van de hele provincie Oost-Vlaanderen, met afgevaardigden van 47 verschillende heemkringen, die zo'n 20.000 leden vertegenwoordigen.

dinsdag 13 november 2018

In het boekje "Sinterklaas in de Groote Oorlog" vertelt oud-Elverselenaar Alfons Lefebure over de moeilijkheden die de Duitse aanwezigheid meebrengt voor Sinterklaas die ook tijdens de Eerste Wereldoorlog de kinderen hun jaarlijkse geschenken wil bezorgen. Hij heeft het geïllustreerd met meer dan vijftig schitterende tekeningen. Het werd officieel voorgesteld in het Huis van de Sint in Sint-Niklaas door Lieven Dehandschutter, burgemeester van de stad Sint-Niklaas.


vlnr Secretaris Luc Peleman, burgemeester Lieven Dehandschutter
en voorzitter Martin Braem

zondag 18 november 2018

Het boek "Sinterklaas in de Groote Oorlog" werd een tweede keer voorgesteld in de Sint-Margrietkerk van Elversele door Lieve Truyman, schepen van cultuur in Temse. De boekvoorstelling werd voorafgegaan door een uiteenzetting over Nicolaaslegenden en Sinterklaasgebruiken door Lieven Dehandschutter, burgemeester van Sint-Niklaas, maar hier in zijn functie van erevoorzitter van het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen. 


vlnr Secretaris Luc Peleman, schepen Lieve Truyman, erevoorzitter van het Sint-Nicolaasgenootschap Lieven Dehandschutter en voorzitter Martin Braem