GOUDEN JUBILEUM

 

In 2018 viert Heemkundige Kring Braem

zijn 50-jarig bestaan 

 
 

 


          EVENEMENTEN

                     zondag 22 april 2018

Erfgoeddag rond het thema ‘Kies je erfgoed’. In Elversele gaven we dat gestalte met een fototentoonstelling in de Sint-Margrietkerk over grote en kleine kapelle­tjes en over de devotie die daarmee verband hield.

 
 
   

  
vrijdag 17 augustus 2018

Het belangrijkste evenement van ons jubileumjaar was de Academische zitting die doorging in de Sint-Margrietkerk met welkomstwoord door Martin Braem (voorzitter van Braem) en toespraken van Luc De Ryck (burgemeester van Temse), Fons Dierckx (voorzitter van Heemkunde Vlaanderen) en Luc Peleman (secretaris van Braem). De twee overblijvende stichters van 1968 werden gehuldigd en bedankt met een plechtige oorkonde.
 


        zaterdag 18 en zondag 19 augustus 2018

Een ambitieuze expositie in De Fortune, waarin we een overzicht gaven van 50 thema’s waarrond onze heemkundige kring actief is geweest tijdens de voorbije halve eeuw.
zaterdag 20 oktober 2018

Onze heemkundige kring is gastheer van de halfjaarlijkse raadsvergadering van de heemkringen van de hele provincie Oost-Vlaanderen. Er worden afgevaardigden verwacht van 48 verschillende heemkringen, die zo'n 20.000 leden vertegenwoordigen.
 
dinsdag 13 november 2018

Boekvoorstelling van het verhaal "Sinterklaas in de Groote Oorlog" van oud-Elverseelnaar  Alfons Lefebure in het Huis van de Sint in Sint-Niklaas door Lieven Dehandschutter, burgemseester van de stad Sint-Niklaas.
 
zondag 18 november 2018
 
Om 11 uur in de Sint-Margrietkerk van Elversele geeft Lieven Dehandschutter, als erevoorzitter van het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen. een 50 minuten durende presentatie over de heilige Nicolaas en zijn wereldwijde populariteit. Aansluitend wordt het boek "Sinterklaas in de Groote Oorlog" toegelicht door Lieve Truyman, schepen van cultuur in Temse.PUBLICATIES

Kapellen in Elversele (60 p.)

In deze uitgave brachten we originele foto's samen van alle kapellen in het Elverseelse straatbeeld, aangevuld met de historiek van de stenen kapellen en een bijdrage over de heiligendevotie in onze gemeente.Sinterklaas in de Groote Oorlog (76 p.)

Een handschrift uit 1946 van oud-Elverseelnaar Alfons Lefebure. Het vertelt een zelfbedacht verhaal over de moeilijkheden die de Duitse aanwezigheid meebrengt voor Sinterklaas die ook tijdens de Eerste Wereldoorlog de kinderen hun jaarlijkse geschenken wil bezorgen. Een grappig-ontroerend verhaal, rijkelijk geïllustreerd met meer dan vijftig schitterende tekeningen van de auteur.